Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) 2014-2020 IPARD Programı (IPARD II Dönemi) Beşinci Başvuru Çağrı Tanıtım ve Bilgilendirme Toplantısı, Elbistan Ticaret ve Sanayi Odası’nın ev sahipliğinde gerçekleştirildi.
Toplantıda; aralarında Kahramanmaraş’ın da bulunduğu 42 ilde uygulanacak ve toplam bütçesi 250 milyon Avro olan “Tarımsal İşletmelerin Fiziki Varlıklarına Yönelik Yatırımlar” sektörü ve “Tarım ve Balıkçılık Ürünlerinin İşlenmesi ve Pazarlanması ile geniş kapsamlı bir sunum yapıldı.
Toplantıya ETSO Meclis Başkanı Yüksel Çiçek, Yönetim Kurulu Üyeleri Mustafa Canpolat ve Yaşar Kara ile Meclis üyeleri Memet Erdoğan ve Süleyman Dumlupınar’ın yanı sıra çok sayıda vatandaş katıldı.
Toplantının açılışında ilk olarak TKDK’nın tanıtım filmi izletildi. Programın açılış konuşmasını yapan TKDK Kahramanmaraş İl Koordinatörü Ahmet Cemil Ceyhan, kurumun çalışmalarına ilişkin olarak bilgiler verdi.
TKDK olarak IPARD II Programı Beşinci Başvuru Çağrı ilanı kapsamında 250 milyon Avro tutarında desteği çiftçiler ve yatırımcılarla buluşturmak istediklerini kaydeden Ceyhan, “Bu dönemde süt ve et hayvancılığı projelerine, süt işleme tesisleri, kesimhaneler, meyve/sebze soğuk hava depoları ve su ürünleri işleme tesisleri kurulumuna destek vereceğiz” dedi.
TKDK İl Koordinatörü Ceyhan, şöyle devam etti:
“Kurumumuzun desteklerinden sadece 42 kent yararlanabilmektedir. Kahramanmaraş da bu şanslı illerden bir tanesidir. Bugüne kadar TKDK’nın destek verdiği 18 Çağrı Döneminde proje sayısı ve yatırım tutarları açısından Kahramanmaraş’ın göstermiş olduğu performans, bu şansı ne kadar iyi değerlendirdiğimizi göstermektedir. Kahramanmaraş, şüphesiz bu performansı ilçeleriyle bir bütün olarak göstermiştir. Elbistan ilçemiz de bu desteklerden şehrimizin daha fazla pay alması noktasında önemli rol üstlenmiştir.”
TKDK’nın Elbistan’a çok ciddi hibe destekleri verdiğini anlatan TKDK Kahramanmaraş İl Koordinatörü Ahmet Cemil Ceyhan, “Elbistan’da bugüne kadar 70 milyon lira toplam yatırım bedeli olan 90 adet proje için sözleşme imzaladık. Bu projeler için ödeyeceğimiz 35 milyon lira hibenin 25 milyon lirası yatırımcılarımıza aktarıldı. 2018 yılının sonlarında sözleşmeye bağladığımız yeni yatırımların tamamlanmasıyla da kalan tutarı ödemiş olacağız. Elbistan’da hayvancılık potansiyeli gerçekten çok yüksek. Bu durum bizim verdiğimiz desteklerde de kendisini göstermektedir. İlçede hayvancılık alanında 29 adet yatırım için sözleşme imzalamışız. Bu tesislerin toplam yatırım tutarı 67 milyon TL. Tesislerin almaya hak kazandığı 30 milyon lira hibenin 22 milyon lirasını ödemiş durumdayız. Bu yatırımların hayata geçirilmesi ilçede et ve süt üretim miktarlarında da artış sağlanmasına katkıda bulunmuştur. Elbistan’da TKDK destekleri ile kurulmuş olan büyükbaş süt çiftliklerinde 1.000 adet sağmal hayvan bulunmakta ve yıllık 5.000 ton süt üretimi gerçekleştirilmektedir. Küçükbaş süt çiftliklerinde ise 500 sağmal hayvan ile yılda 50 ton süt üretimi yapılmaktadır. Büyükbaş et hayvancılığında ise çiftliklerde 1000 adet sığır bulunmaktadır. Yıllık karkas üretimi ise 1000 ton civarındadır” şeklinde bilgi aktardı.
Program, TKDK kıdemli Uzmanı Teoman Uzun’un destekler hakkındaki sunumu ve katılımcıların sorularının cevaplandırılması ile sona erdi.